Utazz másképp!

3 csodálatos kerékpárút Európában - minden tudászintre

Ausztria

Gyönyörűen kiépített és kitáblázott bicikliutak, csodálatos, soha meg nem unható táj és a kerékpárosokat mindenben kiszolgáló infrastruktúra – ennél többet nem is kívánhatnánk egy biciklitúrához. Ha nem szeretjük a megerőltető túrát, válasszunk a folyómenti utak közül, amelyek teljes szakaszán ritkán fordulnak elő emelkedők, és még azok sem túl nagyok. 

1370683010radfahren

Az R11-es jelzésű Rába menti kerékpárút (Raabtalradweg) Kelet-Stájerországban, a Rába almenlandi forrásánál kezdődik, ahol lenyűgőző a csend és nyugalom. Csobbanjunk egyet Passail élménystrandjánál, majd tegyünk egy kis kitérőt Arzbergbe, a régió egyetlen még látogatható ezüstbányájába. Ezután szelíd, szőlős- és almáskertekkel teli dombokon vezet az utunk, majd Weiz mellett ismét a föld alá mehetünk: Ausztria egyik legrégebbi cseppkőbarlangjába. Edelsbachban nézzük meg a különc világgépet, ami Franz Gsellmann életműve: ezernél is több színes kis szerkentyű összjátéka, melyeket bolhapiacokon és ócskavas telepeken szerzett be. Utunkat folytatva egy csodálatos tóvidékhez érkezünk Kirchbergnél. A tavak elhelyezkedése madártávlatban egy rózsára emlékeztet, ezért is kapta  a Tavirózsa-fürdő elnevezést. A gyerekek is lelkesebben tekernek, ha tudják, hogy várja őket a Styrassic Park 75 dínóval, és egy mini-vidámparkkal. Érdemes felkaptatni a vulkánikus hegyormon álló Riegersburg lovagvárához is, ahol még egy boszikiállítást is megnézhetünk. Az összesen 112 km hosszú túra Szentgotthárdnál ér véget, ahol a termálfürdőben lazíthatjuk el megfáradt tagjainkat. Az útvonalon olyan családi vendégházakban szállhatunk meg egy-egy éjszakára, ahol a biciklinket is szívesen látják: zárt részben tárolhatjuk, szervizelhetjük és elkészítik a másnapi útra való elemózsiánkat is. Útközben pedig kóstoljuk meg a híres stájer tökmagolajat vagy együnk egy almáspitét vaníliaszósszal. raabtal-radweg.at

bild008

Kaeferbohne-gal1

kastély

landhotel-almfrieden-wandertage-190b67e5

Olaszország

Észak-Olaszországban nemrég készült el a Brenner-hágótól Bolzano-ig tartó 100 kilométeres jól kitáblázott szakasz, ami a München-Verona közötti bicikliút része. Szelíd dombok, zöldellő rétek és erdők között kanyarog nem megerőltető emelkedőkkel, így hobbikerékpárosok, családok is bátran nekivághatnak.

deltirol5

A híres Brenner hágónál indul az út és egy használaton kívüli vasútvonal mentén való kellemes gurulás után a hangulatos középkori kereskedővárosba, Vipitenoba érkezünk. Mászkáljunk egyet Olaszország legészakibb városkájának sétálóutcáin, a mindenhonnan látható Tizenkettek Tornya jó iránytű – nem fogunk eltévedni. Továbbkerekezve egyenletes, néhol kicsit emelkedő utunk festői kis falvak, farmházak, városkák között vezet Tirol legszebb és legnagyobb apátságáig. A XII. században épült Novacella kolostor könyvtárára, bazilikájára és borospincéjére érdemes legalább fél napot szánnunk. Továbbkerekezve az Isarco folyó völgyében Chiusa középkori városában érdemes pihenőt tartani, ami már Albrecht Dürert is annyira rabul eljtette, hogy Nemesis című rézmetszetében megörökítette. Valóban festői látványt nyújtanak a színes házikók, gótikus templomok, és a hegyormon a lenyűgöző Sabiona kolostor. Az összesen 100 kilométeres biciklitúra Bolzanoban ér véget. Vegyünk 1, 3 vagy 7 napos bikemobil kártyát, amivel korlátlanul használhatjuk a régió busz- és vonatjáratait, sőt egyes felvonókat is, és egyszeri ingyenes biciklikölcsönzést is tartalmaz. A túra útvonalán számtalan “Bici Alto Adige” táblával ellátott kölcsönző van, ahol felvehetjük, majd akár egy másik ponton leadhatjuk a biciklit, így városnézéssel, pihenéssel is könnyen kombinálhatjuk a tekerést. A végén pedig buszra vagy vonatra szállva visszautazhatunk a kiindulópontra, ha otthagytuk az autót. mobilcard.info/en/bikemobil-card.asp

deltirol6

deltirol1

deltirol2

deltirol5

Franciaország

Normandia varázslatos falvainak, a kies tájnak, a helyi hangulat és hagyományok felfedezésének legjobb módja, ha kerékpárra pattanunk. 500 kilométernyi kiépített kerékpárúton kanyaroghatunk akár egy hétvége, akár egy hosszabb túra erejéig. Párizsból indul az az összesen 150 kilométeres út, ami csodálatos nemzeti parkokon és kulturális értékeken keresztül vezet a lenyűgöző Mont-Saint-Michel-ig.

Cycling-in-Normandy.-On-the-Background-is-the-Mont-Saint-Michel

A sziklaormon álló mesebeli kolostor – ami szerepel az UNESCO Világörökség listáján – a VIII. században épült és ma is látogatható. Utunk során az Accueil Vélo matricával ellátott helyeket érdemes keresni, ezekben az éttermekben, szállásokon, kölcsönzőkben szívesen látják a kerékpárosokat.

Történelemkedvelők elindulhatnak az 1944-es partraszállás ma már teljesen békés helyszínéről, hogy Cotentin és Bessin zöldellő lápvidékét átszelve a Vire-völgy szurdokait is bevállalják.

A híres Cycle West nevű útvonalon nemcsak Bretagne, hanem Anglia dél-nyugati részein is bringázhatunk (Devon, Dorset, Cornwall) miközben a vadregényes tájat csodáljuk. (Ehhez természetesen kompra is kell szállnunk, amitől még izgalmasabb a túra). Az 1000 kilométeres útvonalból különböző hosszúságú szakaszokat teljesíthetünk:

Jó hír, hogy hamarosan elkészül a 600 kilométer hosszú bicikliút a normand tengerpart mentén, ahol impresszionista festményekbe illő tájon kanyaroghatunk majd.

Részletes leírások, térképek, szállások a normand biciklitúrákhoz: normandie-tourisme.fr/a-velo-212-2.html

normandy3

normandy2

normandybike

BBNI9-brittany-normandy-biking-6

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!