Utazz másképp!

Izgalmas kaland-szakadékban jártunk

A Pilis egyik legizgalmasabb helye kétségtelenül a Rám-szakadék. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg szélessége helyenként a 3 m-t sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

Nagyon fontos, hogy alulról, Dömösről javasolják az indulást, vissza pedig a Lukács-árokban jöhetünk. Még fontosabb, hogy csakis zárt, lehetőleg vízálló, és tapadós talpú cipőben keljünk útra, némi elemózsiával. ne térjünk le a kijelölt útról. Az élmény garantált.

Elmentünk, megnéztük, lefényképeztük, nézzétek Ti is. 

Indul a túra, Dömösről:

IMG_3794

 

Itt még kitaposott az út:

IMG_3833

 

Ez már a patakmeder:

IMG_3816

IMG_3810

IMG_3812

IMG_3829

 

A meredek, csúszós részeken létrán és korlát mellett kapaszkodhatunk:

IMG_3828

IMG_3825

Ha gyakorlott utazóktól (köztük tőlem) szeretnél első kézből származó utazási infókat, csatlakozz közel 600 fős csoportunkhoz itt, és több, mint 6000 fős közösségünkhöz itt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Éva Kis says:

    Gimis koromban sokat jártunk erre. Lassan már a gyerekeim is elég nagyok lesznek ahhoz, hogy velük együtt is végigjárhassam ezt a helyet! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!