Utazz másképp!

Titkos helyek Londonban - új műsor a Travel Channelen

Interjú Rob Bell-lel,

a “Titkok és rejtélyek: London” című műsor kíváncsi műsorvezetőjével

Premier: október 4. szombat 18:00

Ismétlés: október 5. 15:30, október 19. 18:00, október 26. 15:00 (novemberben változó időpontokban)

titkokesrejtélyekA Travel Channel-en októberben lesz látható a “Titkok és rejtélyek” című műsor 30 perces londoni különkiadása, amelynek te vagy a házigazdája. Mesélj nekünk a műsorról!

A “Titkok és rejtélyek” olyan eldugott londoni helyekre kalauzolja el a nézőt, amelyek mellett vagy felett az emberek nap, mint nap elsétálnak, de valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy egyáltalán léteznek. A műsorban felfedezem ezeket a rejtett gyöngyszemeket, és feltárom a lenyűgöző történeteket, amelyeket zárt kapuik rejtenek.

Számos helyet meglátogatsz Londonban és a város vonzáskörzetében, mesélnél nekünk ezekről a titokzatos helyszínekről?

Öt rejtett helyszínt látogattunk meg, az első állomás a Cabinet War Rooms (földalatti hadműveleti központ) volt, ahonnan Churchill és kormánya a II. világháború hadműveleteit irányította. Ezen a helyszínen a térképszobák ragadtak meg leginkább, a falak tele vannak ragasztva különböző térképekkel, amelyeken több ezer apró gombostű nyomot látni. Lenyűgöző belegondolni, hogy minden egyes apró lyuk a falon történeteket és titkokat rejt. Ezt követően a Paddock Bunkerbe vitt az utunk, ami Churchill másodlagos földalatti főhadiszállása lett volna, arra az esetre, ha a Cabinet War Rooms-t behatolás vagy bombatámadás éri. Itt 50 szoba van, a teljes kormány és a 150 fős személyzet is elfért volna, még egy BBC stúdiót is kialakítottak. Végül Churchill nem találta megfelelőnek, részben talán amiatt, hogy az illemhelyeket teljesen kifelejtették.

A harmadik helyszín a Chislehurst Caves barlangrendszer volt, amely a kortörténeti időkön átívelő áldozati szertartásokról tár fel érdekességeket. Ezeket a barlangokat a római korban eredetileg mészkőbányaként használták, innen nyerték ki az alapanyagot a pazar épületek és fürdők létrehozásához. Az áldozatok szellemeit többen látni vélték. 1957-ben egy brit lap 5 font jutalmat ígért annak, aki egy éjszakát eltölt a barlangban. Bár sokan jelentkeztek, végül csak nyolcan teljesítették a kihívást. A következő állomás az Aldwych Station volt, amely egy használaton kívüli földalatti állomás London szívében. Bizonyára több millió ember sétál el mellette minden nap, és nem is sejti, hogy ott rejtőzik. Végezetül ellátogatunk a Viktoriánus Katakombákba a West Norwood temetőben, amely igazán kísérteties hely, hiszen egy, körülbelül 1300 koporsót tartalmazó sírboltba ereszkedtünk alá.

Melyik volt a kedvenc helyszíned az öt közül, és miért?

Ha választanom kell, akkor azt mondanám, hogy a kedvencem a Paddock Bunker volt. Ez a helyszín le van zárva, és az enyészet martalékául hagyták, napjainkban úgy néz ki, mint egy jelenet egy horrorfilmből, mi több, számos horrorfilmet forgattak már odalent ezen a helyszínen. Csak keveseknek adatott meg, hogy beléphessenek ezekbe a szobákba, és kiváltságosnak érzem magma, hogy saját szemmel láthattam őket.

A sorozat tele van érdekes tényekkel, van olyan, ami igazán magával ragadott?

Azt hiszem az egyik legérdekesebb tény számomra az volt, hogy a Viktoriánus korban mennyire a halál megszállottjai voltak az emberek. Pédául portré-stílusú fényképeket készítettek halott szeretteikről, és kiakasztották a falra. Noha furcsálltam ezt, de ugyanakkor betekintést nyertem abba, hogy mit is jelentett az élet és a halál ebben a korban.

Számos helyszín, amit meglátogatsz a látogatók elől el van zárva, a forgatás során volt esetleg bármilyen nehézség a belépési engedélyek megszerzésével?

A Katakombák munkatársai kikötötték, hogy nem mutathatjuk meg, hogy pontosan hol helyezkednek el a sírok a temetőben, hiszen nem szeretnék, ha kíváncsi felfedezők betörnének a helyszínre. Erre volt már korábban precedens, és azt leszámítva, hogy nagyon drága az esetleges károk kijavítása, potenciálisan maguk és mások életét is kockára tehetik. Közel 1300 koporsó van elzárva ezekben a katakombákban, és némelyikben lehetnek olyan halálos kórok, mint például a tuberkulózis és a himlő, Ha valaki kinyitja ezeket a koporsókat, hatalmas károkat okozhat azzal, hogy újra szabadon engedi ezeket a fertőzéseket a nagyvilágba.

Műsoraidban nagy hangsúlyt fektetsz a történelemre, mi vonz ebben a műfajban?

Eredetileg gépészmérnök végzettségem van, úgyhogy a szenvedélyem a gépekből ered, és abból, hogy miként mozognak, és hatnak egymásra – legyen szó bármely korról, az ókori római időktől az ipari forradalmon át, egészen a modern járművekig. A gépek fejlődéstörténetét nyomon követve elkezdtem felfedezni az ezt övező történelmet is. Számomra a gépek mögött álló emberek teszik lenyűgözővé mindezt. Önmagában egy gép csak egy kupac fa, fém vagy műanyag, a mögöttes emberektől és történetektől kel életre.

Hosszú út vezet a gépészmérnöki végzettségtől a műsorvezetésig, te hogy kezdted el a televíziós műsorvezetést?

Még az egyetemi éveim alatt vezettem az első műsoromat az egyetemi rádióállomásnál. Egy barátommal saját műsorunk volt, és hamar rájöttem, hogy igazán élvezem a műsorvezetést. Szabadidőmben még több rádiós munkát vállaltam, egy kórházi rádiónál, helyi közösségi állomásnál, és egy online adónál, amely a Londonban élő francia közösségnek sugároz. Évekig projekt menedzserként dolgoztam egy környezetvédelmi szervezetnél, ahol sajtószóvivőként képviseltem a szervezetet. Bármikor, amikor egy hírértékű esemény kapcsán független véleményre volt szükség, előkaptak, hogy élő interjúkban nyilatkozzak. Három évvel később pedig itt vagyok, és a “Titkok és rejtélyek” műsort vezetem a Travel Channel-en.  

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!