Utazz másképp!

Ilyen az élet egy fa lombkoronájában: Mátra múzeum

MÁTRA MÚZEUM

Ha jön a hidegebb, hűvösebb “nemszeretem” idő, akkor is válogathatunk érdekes, értelmes programokból. Az egyik ilyen jó választás a Gyöngyös szívében található Természettudományi Pavilon .

1280px-GyöngyösMátraMúzeum1

A 2009 őszén megnyílt természettudományi kiállítást három szinten tekithetjük meg. A kiállítás középpontjában egy 15 méter magas épített tölgyfa áll. A szintek szerint csoportosított élővilág és környezeti kapcsolatának bemutatása egyedülálló. Láthatjuk azokat az élőlényeket, amelyek a föld alatt találtak otthont maguknak. A gyökérzetben lakókat igen ritkán láthatjuk természetes közelségükben. A tárlókban viszont egész közelről megismerkedhetünk velük. A következő szintek is igen érdekes látványt nyújtanak a látogatóknak. A lepkegyűjtemény, a világ különböző területeiről összegyűjtött kagylóbemutató, a több mint 170 madár tojásainak megismerése, a csak igen ritkán látható nagyvadak kiállítása csak rövid felsorolása a múzeumban található érdekességeknek.

matra-muzeum-gyongyos-14186

gyongyos_matra_muzeum_7_1032930_9224

gyongyos_matra_muzeum-5-l

Ritkán figyelhetjük meg az életet egy fa lombkoránájában sétálgatva. Ha eddig ez még nem sikerült, akkor itt a lehetőség. Üveghídon áthaladva nézhetünk szét. Érdekes látvány innen letekinteni a fa mélyébe.

matra-fa

Ha már itt kicsodálkoztuk magunkat, akkor vár ránk az épületszárny másik része. Itt kaptak helyet a vízben élő állatok és a párás meleget kedvelő növények. És ezek az élőlények itt valóban élnek. Persze csak üveg mögött csodálhatjuk meg a gyönyörű halakat, a színét állandóan változtató kaméleont, a különböző hűllőpéldányokat, a ketrecben röpködő – a látogatókat kiváncsian figyelő – hatalmas papagájt.

A növényvilágot kedvelők sem maradnak látnivaló nélkül. A több szintet meghaladó páfrányok, a szines virágok, itt maradásra késztetenek bennünket.

A Mátra Múzeum megtekintése kicsinek – nagynak egyaránt izgalmas, remek sszórakozást ígér.

gyongyos_matra_muzeum_520756_28260

Az épület teljesen akadálymentesített. Így a mozgásukban korlátozott vendégek előtt is nyitva áll. Ezen kívül várják a látássérült embereket a részükre a „Tapintható természet” címmel vakok és csökkentlátók számára rendezett kiállító-térben.

A kiállítás kétnyelvű, a magyar mellett angol nyelven is olvasható minden felirat.

Jegyárak:

Természettudományi Pavilon

Teljes árú jegy: 1100 Ft

Diák jegy

(6-26 év között) : 550 Ft

Nyugdíjas jegy

(62-70 évig) : 550 Ft

Nyitva: Hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig.

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!