Utazz másképp!

Ezeket a helyeket minden magyar embernek látnia kell

Keresztül-kasul jártuk az országot, felkutattuk a legeldugottabb kincseket is, amiket kevesen ismernek, pedig a “híres” látványosságok mellett ezek is megérdemlik a figyelmet. Mindenhol fotóztunk, nézzétek Ti is.

  1. HEGYESTŰ

HegyestűA  Balaton-felvidék egyik leglátványosabb természeti különlegessége a Zánka és Monoszló között található Hegyestű, melynek magassága 337 m. Ez korábban bánya volt, most geológiai bemutatóhely, amely egy 5-6 millió éves, kialudt vulkán kráteréről ad metszeti képet. Itt a kitörés közben megrekedt, majd a kihűlés közben sokszögletű, függőleges oszlopokként megdermedt bazalt lávazuhatag látható. A legalább 50 m magas bányafal kőoszlopai hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak igen kevés hasonlót láthatunk. A felhagyott bazaltbányánál található épületben egy kiállítást hoztak létre ahol tájékoztatást kaphat a látogató a Nemzeti Park természeti értékeiről, a bazalthegyekről, a Balaton-felvidék egyéb geológiai értékeiről, és a kézi fejtésű kis kockakő-bányászat hagyományairól. Érdemes a jól kiépített úton / lépcsőkön felkapaszkodni, mert a Hegyestű tetejéről fantasztikus a kilátás és csodás a panoráma a Balatonra is.

  1. SZENTBÉKKÁLAI KŐTENGER

KőtengerA Szentbékkállai Kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk. A Szentbékkálla határában álló kőhát szinte még érintetlen. Ez a Káli-medence egyik legjelentősebb geológiai értéke. Amerre a szem ellát mindenütt kisebb nagyobb és még nagyobb különleges alakú kövek találhatók. Van itt egy lapos un. Ingókő, amelyre a bátrabbak fel is mászhatnak és bizony ilyenkor meg is tapasztalhatjuk, hogy a hatalmas kő bizony meginog a lábunk alatt. A kőtenger úgy keletkezett, hogy a vulkánikus utómüködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá ragasztotta össze. Ezekből kiváló malomköveket lehetett készíteni melyek nagy részét széthordták. A terület növényvilága is különleges, egyedülálló. A kő repedéseiben megbúvó virágok csodálatos látványt nyújtanak.

  1. HAJÓSI PINCEFALU

IMG_2868Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1300 pincéből áll. A Hajóstól 3 km- re található pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló minőségi borok érlelődnek bennük. A Pincefalu egyik legjelentősebb és legérdekesebb eseménye a májusban megrendező Szent-Orbán napi borünnep. A falu főterén áll a borok védőszentjének Szent Orbánnak fából készült szobra. “Aki” retteghet ezen a napon, ugyanis ha rossz volt az előző évi bortermés, akkor csakúgy záporoznak felé a tojások. De ha a meleg napsütés a kellemes hőmérséklet magasra vitte a cukorfokot, akkor az első pohár finom nedű “Őt” illeti.

  1. KAMALDULI REMETESÉG

IMG_2752Az Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes templomtoronyból, kolostorból és 17cellaházból áll. Az 1700 as években élt Kamalduli remeték némasági fogadalmat tett szerzetesek voltak, akik egy cellaházban egyedül élték le életüket. A kolostor azon túl, hogy gyönyörű, egyedi és különleges, rendelkezik még valamiféle varázslatos kisugárzással is. Ezen a helyen három irányból keresztezi egymást a “Szent György vonal”. A majki csillag alakzatnak a szokásosnál erősebb a hatása, így nem csoda, ha mindenki jól érzi magát a Remeteség területén.

  1. LÉZERPONT LÁTVÁNYTÁR

lezerpontMiskolc belvárosában a Lézerpont Látványtárban 800 m2-en tízféle pazar magángyűjteményt lehet megcsodálni. A Tojásgyűjtemény egy magát felfedni nem akaró asszony munkája, aki 680 darab kisméretű tojásra festette a Kárpát medence csodálatos népviseletét. Népviseleti gyűjtemény az Európában egyedülálló, több mint 300 darab eredeti méretű, Kárpát medencében élők ruháinak bemutatója. Kismesterség bemutató, műhelyek, kisboltok eredeti eszközökkel berendezve. ( szűcs, fodrász, cipész, szatócs…) Írógépek, pénztárgépek, képeslapgyűjtemény, ásványgyűjtemény, optikai eszközök korabeli bemutatása. Orosz bronz ikonok a XVIII-XIX. századból. 50-60 as évek relikviái (televíziók, rádiók, motorok, iskolai eszközök, konyhai edények…)

  1. A CSODARABBI SÍRJA

IMG_3554Sátoraljaújhely vallásos körökben az egész világon ismert zarándokhely, mert számos legenda hőse a csodarabbi hírében álló Teitelbaum Mózes  (1759-1840) e városban lett világhírű A rabbinak polgári foglalkozása orvos volt és sokszor az emberek legnagyobb csodálkozására gyógyított meg olyan betegeket akikről már rég lemondott a tudomány. Így volt ezzel a gyermek Kossuth Lajos is akit édesanyja utolsó reményként vitt el a rabbihoz. A gyermeket a halálos torokgyík támadta meg. A rabbi petróleumos ecseteléssel győzte le a betegséget és kérte az édesanyját, hogy nagyon vigyázzon a kisfiúra mert egyszer nagyon híres ember lesz és jó szolgálatára lesz népének. Nevéhez fűződik a haszidizmus (jámbor zsidó mozgalom) magyarországi népszerűsítése és elterjesztése. Hívei az öreg szentnek nevezték és gyógyításai tették nevét igazán híressé.

  1. MEGYERHEGYI TENGERSZEM

IMG_3527A Megyer hegyen megbúvó tó elnyerte “az ország legszebb természeti csodája” címet. Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és egy gyönyörű, sötétkék vízszínű tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter mély. A tavat körülölelő hatalmas sziklafalak több méterrel magasodnak a víztükör fölé. Ez a ritka természeti látványosság  371 méter magas, a kilátóról pedig lenyűgöző a tó látványa és a panoráma.

  1. KOPJAFÁS TEMETŐ

IMG_3615A Telkibányán található a messze földön híres “beszélő-kopjafás” temető. Régen – amikor még az emberek írástudatlanok voltak- keletkezett az elhunytak kopjafával való megjelölése. A fából faragott sírjelek nemcsak míves és méltóságteljes emlékek, de árulkodnak az elhunyt neméről, koráról és családi állapotáról vagy a közösséghez kapcsolódó viszonyáról is. A vízszintes bevágások az évtizedeket, a függőleges rovások pedig az egyes éveket jelölve mutatták az elhunyt életkorát. Még fellelhetőek az emberi testre utaló arányok is attól függően, hogy a kopjafák gyermek, fiatal, vagy idős ember sírhelyét jelölik. Különleges még, hogy néhány sírnál a “fejfa” a lábrésznél helyezkedik el.

  1. VELEMÉRI SZENTHÁROMSÁG TEMPLOM

velemerAz Őrségben található román kori templom az ország egyik ékköve. A templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei. Az egytornyú, egyhajós templom keletkezésének pontos ideje nem ismert, kb.a XI.sz végén építhették. A csodás falfestmények egy része elpusztult, de a megmaradt freskók ámulatba ejtik a látogatót. Szinte egyedülálló jelenség, hogy a templomot úgy tájolták, hogy a téli-nyári napforduló ill a napéjegyenlőség idején az ablakokon beáramló fénysugár pont azt a vallási témájú képet világítja meg ami az adott naptári időszakhoz kötődik.

  1. HUSZITA HÁZ

IMG_3792Göncön található a Huszita Ház. Azért ez a neve mert itt laktak a husziták. Vagy nem. Nincs semmilyen bizonyíték egyikre sem. Az egykori lakóházban a XIX. század második felének állapotát tükröző paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki. Látható itt a híres, gönci hordó, és a helyi fazekasok zöld mázas kerámiái is. Az épület különleges része a többszintes pince, mely egykor a menekülést szolgálta. Itt van egy – a környék legnépszerűbb termékéből – a mértékegységgé vált 136,6 literes gönci hordóból. Azt, hogy hány puttonyos az aszúbor, máig is úgy számolják, hogy hány puttony aszútésztát adnak egy gönci hordónyi (azaz 136,6 liter) musthoz.

A képek sajátok, kivéve a Veleméri templomról készült fotót, amit a veleméri önkormányzat honlapjáról származik, a Lézerpont Látványtár pedig a guideathand.com-ról.

Ha érdekelnek még ilyen eldugott rejtekhelyek, az Éva Utazó különszámában 52 hétvégére ajánlunk programot Magyarországon, én is írtam bele cikkeket. A magazint ajándékba adjuk mindekinek, aki április 19, vasárnap éjfélig jelentkezik a II. Nyaralástervező Workshopra.

IMG_6172IMG_6174

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!