Utazz másképp!

Közel 500 eurót spóroltam a nyaralás alatt - fényképes teszt

Egy utazás költségvetésének kiadós részét teszi ki a programok ára, különösen egy örökmozgó családban. Most leteszteltük a Karintia kártyát, ami felnőtteknek 36 euró, 6 évesnél idősebb gyerekeknek 16 euró egy hétre, és október 26-ig, akár még az őszi szünetben is lehet venni. Ezzel több mint 100 program, látványosság ingyenes, nagyon sok bónuszpartnernél pedig óriási kedvezményeket kapunk. Mi kipróbáltuk: 6 napon át jártuk keresztül-kasul Ausztriának ezt a csodálatos déli tartományát, ahol egy igen kis területen ott van minden, ami egy nyaraláshoz kell. Gyönyörű tavak, melegvizű strandok, hatalmas fenyvesek, kalandparkok, elbűvölő kisvárosok, izgalmas múzeumok. Összeírtuk, mennyit spóroltunk: közel 500 eurót, de ennél többet is lehet, ha még több helyre elmegyünk. Aki nem hiszi, nézze meg képes beszámolónkat. A végén két magyar vezetésű szállást is ajánlunk a régióban.

1. A Grand Canyon kicsiben: akár kisgyerekkel is teljesíthető túra a lélegzetelállító Ragga-szurdokban, ahol kiépített fahídakon, pallókon mehetünk végig szűk sziklafalak között, zubogó vízesések felett. Visszafelé az erdőben jöhetünk, a túra teljes hossza 1-1,5 óra. Spórolás: 18 euó.IMG_7610[1]2. A közelben van még egy szurdokvölgy hihetetlen tiszta vizű patakkal, hatalmas vízesésekkel, ez gyakorlottabbaknak ajánlott, 2,5 óra alatt teljesíthető. Spórolás: 18 euró.

IMG_7647[1]

3. Egyedülálló látványosság egész Európában: Majomhegy 155 japán makákóval, akik ott sétálnak körülöttünk a 45 perces túra során. Megnézhetjük, ahogy etetik őket, ahogy játszanak, úsznak, sőt még néhány kunsztra is rávehetők, irtó aranyosak. Kint van egy nagyon jó játszótér és büfé. Spórolás: 28 euró/család.

IMG_7696[1]

4. Csodálatos alpesi út kanyarog Európa legmagasabb gátjához: hatalmas fenyvesek, égig törő hegycsúcsok, és onnan a mélybe hulló vízesések között. Már az út is lenyűgöző, de a gátnál végképp elakad a szavunk: a 200 méteres betonfal egyik felén a víztározó, a levegőben lebegő “airwalk”-ról körbekémlelve pedig türkizkék színű tó, és a hegyek – nem adják vissza a képek. Spórolás: 4 euró.

IMG_7698[1]

5. Túra és gyerekprogram együtt: a meseút Trebesingben (ami egyébként Európa leggyerekbarátabb faluja). A túra kezdőpontjához traktor vontatta kisvonat visz fel, majd indulhat  amóka: a számtalan állomáson megelevenednek a mesék, a gyerekek fejtörőkre kereshetik a választ. A csúcspont a sárkányszurdok felett himbálódzó függőhíd és a boszi-hinta. A belépő a Kártyával ingyenes, de a kisvonatért és a hintáért fizetni kell. Spórolás: 20 euró.

IMG_7713[1]

6. Nemcsak autó-rajongóknak: Európa első Porsche magángyűjteménye Gmündben, ahol az első Porsche készült 1944-50 között. 40 autó van kiállítva, a legelső 356 alu típustól a versenyautókig, egészen egyedülálló gyűjtemény! Utána Gmündben, a bohém művészvárosban is érdemes körülnézni, kávézni a főtéren, és sétálni a szűk kis macskaköves utcákon. Spórolás: 23 euró.

7. A világ legmagasabb fából készült kilátójából, 920 méter magasból csodálhatjuk meg a Wörthi-tavat, nem győztünk fényképezni, annyira lélegzetelállító. Felmehetünk gyalog vagy lifttel, lefelé pedig egy zárt csúszdát is választhatunk, amivel 20 másodperc alatt lejutunk. A Pyramidenkogel mellett egy nagyon klassz játszótér is van. Spórolás: 24 euró.

piramidenkogel

IMG_7919[1]

8. A régióban járva kihagyhatatlan a Minimundus, ahol egy nap alatt körbejárhatjuk a világot: kb 150 világhírű épület, jármű, hegy 1:25-höz arányú modellje között sétálhatunk. Az Eiffel torony mögött ott a Halászbástya, pár méterre Petra városa, a Fehér ház, vagy a római Szent Péter Bazilika. Karintia Kártyával 50%-os kedvezményt kapunk a belépőre, így a spórolás: 16 euró.

IMG_7876[1]

9. Rögtön a Minimundus mellett van egy nagyon gazdag hüllő-állatkert: több mint 1000 hüllővel 4000 négyzetméteren. A trópusi házban kígyókat, gyíkokat, kaméleont, teknősöket láthatunk, majd a kinti területen megnézhetjük a hatalmas Galápagosi teknős esetétést. Spórolás: 44 euró.

IMG_7904[1]

10. Ausztria legnagyobb terepasztala: Spittal an der Drau központjában található rengeteg modelvasúttal, épülettel inkább gyerekeknek, mint a téma felnőtt rajongóinak. Rossz idő esetére is. Spórolás: 21 euró.

IMG_7664[1]

11. Siklóval a fellegekbe: útba esik a Reisseck sikló, ami 85% emelkedőn húz fel bennünket a magasba, ahonnan lélezetelállító kilátásunk lesz, de tényleg. Most sajnos nem vittek fel a tengerszemhez, de 2016-tól ismét felmehetünk oda. Spórolás: 62 euró.

reisseck

12. Hatalmas állatpark Roseggben, ahol az állatok nemcsak kerítés mögött élnek, hanem körülöttünk, barátságosak és szelídek. Imádtuk az őzikéket. Van nagy játszótér és büfé finom, frissen készült kajákkal. Spórolás: 28 euró/család. Párszáz méter az eddigi legjobb sövénylabirintus, amiben voltunk, nehéz volt kikeveredni belőle.

IMG_7684[1]

13. A Feld am See Wildparkban az erdőben sétálva, természetes környezetükben figyelhetjük meg a kecskéket, disznókat, miközben a szarvasok, lámák, pávák körülöttünk stálnak – rács nélkül. A gyerekek nyuszit simogathatnak, és egy hatalmas játszótéren szórakozhatnak. A múzeumban összesen 250 kitömött állatot nézhetünk meg az észak-amerikai grizzly medvék és az afrikai szavannák világából. A földszinten egy egészen gazdag halászmúzum is van. Spórolás: 30 euró.

14. Élménybánya az egész családnak: Ausztria leghosszabb bányacsúszdáján érkezünk meg, majd a másfél órás út alatt számtalan helyen megállunk, ahol vetítések, kis jelenetek mutatják be  abányászok életét (németül). A végén a gyerekek kincset kereshetnek, és egy kis bányászvasút visz vissza. Rossz idő esetén is ajánlott, mindig 8 fok van. Ez nem ingyenes, de a Karintia Kártyával olcsóbb. Spórolás: 14 euró.

15. Első hallásra nem tűnhet izgalmasnak egy néprajzi múzeum. Spittalban a Porcia kastélyban azonban kellemes meglepetésben lesz részünk. Két emeleten ugyanis megelevenedik a múlt: szobabelsők, szatócsbolt, vendéglő, eszközök, felszerelések. 3D-s vetítésen Karintia csodálatos tájai felett repülhetünk. A gyerekek kedvence az egész termet elfoglaló hatalmas Karintia térkép, amin csúszni-mászni lehetett. Spórolás: 24 euró.

16. Európa legnagyobb bonsai-múzeuma a Millstatter tónál. Aprólékosan elrendezett, nagy gonddal rendben tartott kertek csobogókkal, hidakkal, és több mint 3000 kis fával – van amelyik több, mint 100 éves. Fantasztikus látvány. Spórolás: 20 euró.

bonsai

17. Vízre szálltunk: a Millstatti tavon 2.5 órás hajókázáson voltunk, több kis falunál is kikötöttünk, és gyönyörködtünk a környező hegyek látványában. Spórolás: 29 euró.

millstatt-see

Karintiai kalandozásunkhoz két vendégszerető magyar házigazdát is ajánlunk, ahonnan a régió kényelmesen bejárható. Ha télen megyünk, mindkét ház közel van a Bad Kleinkirchheim sírégióhoz. A Haus Heinczban kényelmes apartmanban lakhatunk, ahonnan legszívesebben ki sem mozdulnánk, olyan gyönyörű a kilátás a völgyre. Az egész napos túrázás után a gyerekek a kertben játszhatnak, mi pedig saját teraszunkon borozhatunk. Télen érdemes síórákat vennünk a magyar tulajdonostól, Heincz Sándortól, aki 10 éve helyi síoktató.

IMG_7587[1]

IMG_7586[1]

A Tischlerwirt panzió isteni, magyaros konyhájával marasztal: a bőséges reggeli után egész nap alig eszünk, majd este ismét a piros kockás asztalokhoz ülünk, a finom falatokért. A 200 éves hangulatos ház minden kényelemmel felszerelt, a szobák egy részében magyar csatornák is vannak a TV-ben, így rossz idő esetén sem unatkozunk. A vendégháznak hatalmas, kényelmes parkolója van, ahol télen sem probléma a parkolás.

tischlerwirt2

tischlerwirt

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!