Utazz másképp!

Naplemente a helyiekkel Isztambulban

Isztambul minket is rabul ejtett. Olyannyira, hogy megszámlálhatatlan alkalommal húzott vissza a szívünk. S mivel nagy rajongói vagyunk a török sorozatoknak is, ezen filmek forgatási helyszínein keresztül igyekszünk bemutatni a várost. Orosz Joli írása.

Azoknak, akik nem csak a felszínre és a turista látványosságokra kíváncsiak Isztambulból, csokorba gyűjtöttünk néhány olyan ötletet, amelyek által képet kaphatunk Isztambul lényegéről és jobban megismerhetjük valódi arcát.

Cikksorozatunk első részében három olyan ötlet lesz, ami magukhoz a török emberekhez és hétköznapi életvitelükhöz visz közelebb.

unnamed-1

sunset1

1. ÜLJ FEL EGY DOLMUSRA

Aminek a legjobb módja, ha felülsz egy dolmusra. Ez az a közlekedési eszköz, ahol rajtad kívül bizonyosan nem lesz turista. A dolmus tulajdonképpen iránytaxi, egy nagyon praktikus és olcsó, a törökök körében kedvelt közlekedési eszköz. Kisméretű busz, aminek bár meghatározott az útvonala, dugó vagy útlezárás esetén simán levágja a problémás szakaszt, úgyhogy rugalmasan és gyorsan közlekedik. Ott, és akkor szállunk fel rá, ahol leintjük, és ott szállunk le, ahol elkiáltjuk magunkat, hogy inecek var, ami annyit tesz, hogy leszálló van. Azonnal meg fog állni és lepattanhatsz róla.
Próbáld ki, garantáltan ízelítőt kapsz a török mentalitásból is. A viteldíj 2-5 török líra között van, távolságtól függően. Felszállás után, menet közben kell a sofőrnek fizetni.

unnamed-3

A pénz átadása felér egy társasjátékkal, ami a következőképpen zajlik: Ha sokan vannak, és nem férünk oda a sofőrhöz, megkocogtatjuk az előttünk lévő vállát és mutatjuk neki, hogy hány személy viteldíját küldjük a sofőrnek. Ez a vállkocogtatós, üzengetős, pénz előre adósdi addig folytatódik, míg a pénz megérkezik a sofőrhöz. Ha van visszajáró, az ugyan ezen az útvonalon kerül vissza hozzánk. Felejthetetlen élmény lesz ez a kis játék, miközben nagy valószínűséggel a lábunkra taposnak, dülöngélünk össze-vissza, mert persze a dolmus közben száguldozik.
Itt elkerülhetetlen a beszélgetés, ismerkedés is. Biztos, hogy hozzánk fognak szólni, érdeklődnek majd, hogy honnan jöttünk. Ha pedig meghallják, hogy Macaristan (Magyarország) széles mosollyal fogják konstatálni, hogy kardesiz, vagyis testvérek vagyunk. Nagyon mókás, érdemes kipróbálni, hogyan közlekednek a török emberek a hétköznapokban.

2. NÉZD A HELYIEKKEL A NAPLEMENTÉT

Ha már ennyire elvegyültünk a helyiek között, hisz ha csak a nyaralásunk idejére is, de a szomszédjukban lakunk és együtt közlekedünk, töltsünk együtt egy estét is, és nézzünk meg velük a leggyönyörűbb naplementét!

Isztambulban felsorolhatatlan mennyiségű látványosság van, a programvariációk is kifogyhatatlanok. Olyan meghatóan gyönyörű látványban azonban, mint amikor Ázsiából Európába átnézve, a lemenő nap fénye a mecsetek sziluettjein keresztül megcsillan a Boszporusz vízén, csak Üsküdarban lehet részünk.

unnamed-4

21783054

Üsküdar Isztambul ázsiai oldalán van, mindössze 10 percnyi hajóútra az európai oldal központjától. Itt, közvetlen a Boszporusz partján, a Kiz Kulesivel (Leányka torony) szemben, egy török párnákkal borított lépcsősoron alakították ki azt a teázót, ahonnan szebb naplementét nem igen láthatunk.

neon
Páratlan az élmény, hogy egyszerre gyönyörködhetünk az Oszmán kor nevezetességeiben, a vízen álló Kiz Kulesiben és a naplementében.
A helyiek esténként kiülnek ide családostul, teáznak, szotyiznak, vízipipáznak és beszélgetnek, így várják a naplementét. Eszméletlen hangulata van, tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legyen részese egyszer.

1448046666943
Innen mindössze csupán pár percnyi távolságra van néhány film forgatási helyszín is. A Kuzey Güney (Tűz és víz) című sorozatból pl. Kuzeyék házát mindössze egy utca választja el a parttól, a Szulejmán rajongók pedig szintén itt, az üsküdari kikötővel szemben csodálhatják meg Hürrem Szultána lányának, Mihrima-nak csodálatos mecsetét. Üsküdarban már érezhető, hogy ázsiában járunk, itt kicsit konzervatívabbak az emberek, már kevésbé nézik jó szemmel pl. a lengébb öltözetet. Turista sem igen jár errefelé, ezért kifejezetten érdemes áthajózni, ha újabb tapasztalásra vágyunk a török emberek valódi életéből.

3. HOTEL HELYETT BÉRELJ LAKÁST!

Ha meg akarod ismerni az igazi keleti életérzést, azt a semmihez nem fogható atmoszférát, ami a török emberek mindennapjait lengi körül, akkor ne hotelben szállj meg, hanem bérelj egy kis lakást! Isztambulban lakást bérelni több szempontból is óriási feeling. Első, és legfontosabb előnye, a szabadság! Azt csinálsz, amit akarsz. Vásárolhatsz a hűtőbe, lejárhatsz a közértbe, a piacokon nem csak ajándék csecsebecséket vehetsz, hanem válogathatsz a friss sajtok, zöldségek és a rengeteg halfajta közül, hisz akár főzni is tudsz egyszer-egyszer magadnak. Ezt azért is érdemes kipróbálni, mert Törökországban rengeteg sajt és halféle van, olyan választék, amit Magyarországon biztos nem találsz. Máris megtapasztalhatod az érzést, amikor egy klassz halvacsorát a „saját” isztambuli lakásodban főzöl magadnak, ahol törökök a szomszédaid…

unnamed-2

historical-house-in-the-center-in-istanbul_1

További előny, hogy egy lakásban mosni is tudsz, így nem kell egy halom ruhát magaddal vinned, több hely marad a bőröndbe a klassz szerzeményeknek. Mert Isztambulban annyi, de annyi klassz dolog van, amit érdemes megvenni! Ne a turistáktól hemzsegő óvárosban, hanem a trendi Cihangirban bérlej lakást. Itt mindennel találkozhatsz, ami a mai modern Isztambult jellemzi. Cihangir Isztambul legnépszerűbb és egyik leggyorsabban fejlődő kerülete. Tele kávézókkal, kis üzletekkel, színházakkal, mozikkal. Egymást érik a fiatal tehetségek galériái, designer tervezők üzletei. Művészek, színészek által kedvelt kerület, pezsgő éjszakai élet jellemzi.

Ha Cihangirban bérelsz lakást, érdemes jól nyitva tartani a szemed, mert jó eséllyel futsz majd össze színészekkel, ami mindenképpen szempont, ha te is török sorozat fan vagy 🙂

A következő cikk a kóstold meg és kóstolj bele jegyében íródik majd, amelyben elmeséljük mit, és főként, hol érdemes Isztambulban megkóstolni.

Orosz Joli az istanbul.blog.hu alapítója.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!