Utazz másképp!

Titokzatos palota Portugáliában

Ki hinné, hogy van a világon egy olyan birtok, ahol egy rejtelmes palota parkjában csodálatos mesevilág tárul elénk: földalatti tavak, misztikus szökőkutak, különlegesen faragott kőpadok, helyenként sötét alagutak és ritka virágok csalogatják a kíváncsi turisták ezreit. Czifra Éva írása.

A világ egyik legtitokzatosabb helyének tartott Quinta da Regaleira birtok a portugáliai Sintra város központjától tíz percre található gyalog. Taxival a vasútállomásról csak öt perc.

kastely

n4-mps1582d

Sintra és Lisszabon között nagyon jó a vasúti közlekedés. Minden húsz percben indul vonat a Rossio vasúti pályaudvarról. Érdemes a jegyet már előző este megvenni, mivel aznap hosszú sorok kígyóznak a pénztárak előtt. A menettérti jegy csak 4,80 euró. A menetidő negyven perc.

ablak

António Augusto Carvalho Monteiró (1848-1920) 1893-ban vásárolta meg a birtokot. Az új tulajdonos portugál szülők gyermekeként Brazíliában született. Úgy is emlegették, mint „Monteiro a milliomos”, mivel hatalmas családi örökségre tett szert, amit sikerült rátermettségével szépen megsokszoroznia, kávéval és drágakövekkel kereskedett. Ekkor visszatért Portugáliába, rátalált a birtokra és így megvalósíthatta álmait. Néhány évig nem talált egyetlen egy tervezőt sem, aki akár csak megértette volna különleges elképzelését, ezért nem kezdődhettek el azonnal az átalakítási munkálatok.

kapu

Végül 1904-ben bukkant rá a híres olasz építészre és díszlettervezőre, Luigi Maninire, akivel már elkezdhették a különleges kert kialakítását. Az épületek tele vannak a szabadkőművesek, a templomosok, az alkimisták és a rózsakeresztesek szimbólumaival, mivel a milliomos odavolt ezekért a hagyományokért. Luigi Manini, az építész egyedülálló építészeti munkát végzett, mivel a reneszánsz, a román, a gót és a sajátosan portugál mánuelita stílus elemeit is felhasználta. A család 1911-ben költözhetett be, mert a különleges köveket, építési anyagokat nem volt egyszerű több helyről a birtokra szállítani. A milliomos felesége csak két évet tölthetett a palotában, mivel 1913-ban elhagyta a földi létet, míg ő maga 1920-ig, haláláig élvezhette ezt a különleges mesevilágot.

kiskapolna

A palota és a katolikus kápolna kialakítása is hasonló, csak itt még több az aprólékos díszítés, és ugyan viszonylag kicsi, több emelete is van. A palotában már központi fűtést használtak. A kertekben még számos tavacska, szökőkút és pihenőhely található. Ezek nagy részét pedig, az ösvényekkel együtt úgy alakították ki, mintha csupán a természet keze lenne a dologban, Monteiro ugyanis nagyon hitt a primitivizmusban. Így vannak szépen kidolgozott utak, de olyan átjárók is, melyek barlangszerűek, az egyik tavon pedig kisméretű kövek visznek keresztül. Ámulatba ejtő. Amikor a köveken átmegyünk a barlang bejáratához, mindenképp legyen nálunk egy világító eszköz, akár egy mobil telefon, mert jobbra a bejárattól már a tó széle található, és sajnos szemtanúja voltam, amikor két hölgy is belesett a tóba, mivel nem látták az utat.

kovek

A park érdekes része a két beavatási kút. Ezeket alagútrendszer kapcsolja össze a birtok többi részével. A nagyobb kútban egy 27 méter hosszú, spirális lépcső ereszkedik alá, három kijárata van, az egyik kijárat a másik kúthoz vezet, amit befejezetlen kútnak neveztek el. Víz soha nem volt ezekben a kutakban, inkább különböző rituálék helyszínéül szolgálhattak. A föld alatti világ a sötétség és a fény, illetve a halál és a feltámadás közötti utat szimbolizálja. Montero bár keresztény volt, a híresztelések szerint pogány rituálékat rendezett a birtokon. A portugálok a helynek gyógyító erőt tulajdonítanak.

barlang

A birtok legizgalmasabb és legrejtélyesebb része a Labirintus Barlang, Labyrinthic Grotto, három kijárata van, az egyik kijárathoz elég kalandosan lehet eljutni. Ebben a barlangban teljesen sötét van, világító eszköz erősen ajánlott. Az egész labirintus rendszert még félelmetesebbé teszik a fönti réseken becsöpögő vízcseppek. Általában kisméretű tócsákon kell átgázolni, mivel az esőzések után megreked a víz. Célszerű zárt és vízálló cipőt viselni. Ennek ellenére mindenképp felejthetetlen élmény az egész!

A család impozáns, szimbolikus jelekkel díszített síremléke a Cemitério dos Prazeres temetőben található, Lisszabonban. Rögtön a bejárattól néhány méterre, balra magasodik a többi síremlék fölé. Luigi Manini alkotta a családi kriptát is, amely inkább egy templomnak tűnik, mint temetkezési helynek. Ugyanaz a kulcs nyitotta a síremlék, a lisszaboni palotájuk és a Quinta da Regaleira zárját.

szentely

A Quinta da Regaleira palotába a belépő 6 euró, ha idegenvezetést szeretnél, 10 euró.

Legutóbb, amikor a palotában jártam, megkértem egy helybeli taxist, fordítsa le a palota nevét. Szerinte a Quinta da Regaleira jelentése az öröm birtoka, és valóban, valami varázslatos öröm járja át a látogatót, mert egyfajta mesebeli, magával ragadó valóságot tapasztal meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!