Utazz másképp!

Tulipánföldén jártunk

A keukenhofi tulipánparkot egyszer az életben látni kell. Addig is olvassátok el Somogyiné Eszter fotós beszámolóját itt, olyan mintha mi is a parkban sétálnánk.

A park hatalmas, mellette – füves területen, korlátokkal elválasztva parkolhattunk (6 euró/nap, a belépő felnőttnek 16 euró, 11 éves korig 8 euró, 3 éves korig ingyenes). Nagyon szépen szervezett minden, pár perc alatt már a bejáratnál voltunk. (Itt van ajándékbolt, WC és a kassza is…) A belépő megvásárlásakor kaptunk egy kis összehajtogatható térképet is, ami alapján próbáltunk mi is közlekedni. Az elején még kicsit tétován indultunk neki, igazából egyenesen nekivágtunk, úgy képzeljétek el, mint az itthoni arborétumokat, nagy szabad téren sok-sok virágyágyás, ésaz illatuk csodálatos.

Minden virágágyásnál pici táblán jelzik a virág (latin) nevét. Ezenkívül sok pad, szobrocska és rengeteg vadkacsa volt mindenhol… Az idei év a kortárs holland művészek bemutatásáról szólt (minden évben van valamilyen téma), őszintén szólva az alkotásaik nem nyűgöztek le, viszont tény, hogy nem voltak tolakodók, nem nyomták el a növények látványát. A parkot keresztül-kasul szelik a kövesutak, de kisebb földutacskák mindenfelé vannak. Sok “rejtett” kis sarok, pad található mindenfelé, le lehet ülni, nézelődni. Hétköznap mentünk, de így is nagyon sokan voltak – viszont a nagy terület miatt inkább csak a látványosságoknál torlódott fel a tömeg.

A bejárat után egyenesen, egy patak mentén jutottunk el a szélmalomhoz, ami ingyenesen bejárható – igazából ez csak annyi, hogy felmehetünk a kilátó részére… Mellette 5-6 kis faház van, ajándékbolt, kajáldák, és az egyikben lehet jegyet venni a csónakázásra. 45 percenként mennek a kishajók, viszonylag borsos áron. Mivel mi legkorábban is csak 90 perccel későbbre kaptunk volna jegyet, kihagytuk. A park szélénél és a közepén egy kisebb folyó fut, gondolom ezen keresztül haladnak. (A hajó nélkül is minden megtekinthető.) Az “arborétum” területén több nagyobb, fedett épületet is felépítettek, amiknek a belsejében szintén virágkiállítás van. tematikusan, az egyik ház a tulipánoké és amarilliszeké, stb…, a másik a rózsáké és a virágkötészeté, a harmadik pedig az orchideáké. A park 80-90 %-a a tulipánokról szól, de más virágokat is bemutattak…

Középen van egy virághagyma pavilon, ahol színes katalógusokból lehet választani és megrendelni hagymákat – egy papír kitöltése után kifizetheted és 1-2 héten belül postázzák a megadott címre. Elég drága ez is, kb. 5-10 km-re Keukenhoftól nagy sátras virágárusoknál negyedáron lehet megkapni ugyanezt azonnal… (jó, nem 500 félét, csak 50-60 félét, de akkor is!) Én pl. 50 darabos cakkos szélű gyönyörű tulipánhagyma csomagot vettem itt 12 euróért… az amarilliszhagyma itt 3 euró volt, a parkban 9-10…

A park nagyon tiszta, mi is látunk jó pár munkást, aki takarított, ültetett, még a fűre is gondosan odafigyelnek. A víz mentén, az utak szélénél és középen (nagyobb szabad területeken) más és más típusú fű van.

Mi reggel mentünk, kb. 3-4 óra séta után fáradtunk el. A gyerekek kb. ekkor kezdték el unni magukat, addig ők is nézelődtek, fotóztak, játszottak (vannak kis játszóterek is). Mi felnőttek még szerintem 1-2 órát nyugodtan elnézelődtünk volna, hiszen rengeteg a látnivaló. Akárhogy is, gyerekkel minimum fél, felnőtteknek pedig egész napos program a park. Mi kiegészítettük annyival, hogy délután a Keukenhoftól kb. 10 km-re levő tengerpartra (Északi-tenger) kimentünk egy kicsit nézelődni.

A fotók és a beszámoló Somogyiné Eszter tulajdona. Köszönjük, hogy megosztotta a beszámolót itt és a Szenvedélyes utazók Facebook csoportban. Ha már utazók bennfentes beszámolójára vagy kiváncsi, csatlakozz Te is.

Gyönyörű Insta-albumom nézd meg itt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!