Utazz másképp!

A Ferenczy család Kápolnásnyéken

Tavaly év végén egy igazi idegenforgalmi csemegéről számoltunk be, a csodálatosan felújított Halász kastélyról. Bár a lenyűgöző épület már önmagában megér egy látogatást, azt ígérték, rendszeresen lesznek időszakos kiállításaik is. Nem kellett sokáig várni: május 1-én egy igazán egyedülálló tárlattal indították a szezont, amire még a kevésbé megszállott művészetrajongók is felkapják a fejüket. Egy család – három iskolateremtő művész címmel a Ferenczy család alkotásait nézhetjük meg – ebben az összeállításban és Szentendrén kívül csak itt.

Kevés olyan művészcsalád van, amelynek tagjai ennyire tehetségesek és egyben sikeresek is saját művészeti águkban. Ferenczy Károly (1862-1917) a századelő meghatározó magyar festőművésze, a modern magyar festőművészet bölcsőjének, a nagybányai művésztelepnek egyik alapítója. Emellett Szinyei Merse Pállal és Rippl-Rónai Józseffel egy másik művészi műhelyt is létrehoztak, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körét (MIÉNK).

Három gyereke született Fialka Olgától, aki maga is festőművész volt, mielőtt ezt feladva teljesen a családnak szentelte volna magát. Legidősebb fiuknak, Valérnak nem volt elég művészi tehetsége, de az ikrek, Noémi (1890-1957) és Béni (1890-1967) örökölték szüleik adottságait. Ferenczy Noémi a gobleinművészet legnagyobb hazai alkotója, aki nemcsak csodálatos gobleineket tervezett, hanem meg is szőtte azokat. Béni pedig a modern magyar szobrászat megújítója.

 

2018 március 31-ig Kápolnásnyéken, a Halász kastélyban láthatunk mindhármuk műveiből egy reprezentatív válogatást, amit a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrum rendezett. Az összesen 45 mű között ott van Károlytól a Bimbi és a Gesztenyefák, Noémitől az Ébresztés, Bénitől A művész felesége.

Érdemes gyerekkel, családdal, barátokkal menni, mert egy sétálólapot kaptok, aminek segítségével játékosan ismerhetitek meg a kiállítás anyagát. Csoportoknak múzeumi foglalkozásokat kínálnak. A kiállításról itt találtok több infót.

A kastélyban emellett még a Kastélytörténet című állandó kiállítást is megnézhetjük, így valamelyik kellemes hétvégi napon érdemes ide eljönni, és összekötni egy velencei-tavi kirándulással.

Gyönyörű insta-albumom nézd meg itt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!