Utazz másképp!

Velencei-tó kerülő bringatúra 5 állomással

A fővárostól 30 percre, hipp-hopp közelségben vár a Velencei-tó, a kerékpáros lehetőségek jolly-jokere, ahol biztosan megtalálod az edzettségednek megfelelő túrázási lehetőséget. A Velencei-tó „klasszikus” 27-32 kilométeres körbe bringázása nem igényel semmilyen edzettséget, csak hagynunk kell, hogy magával ragadjon az élmény. A nevezetességek útba ejtésével a túra akár 50-55 kilométeresre is nyúlhat, így eldöntheti az ember, hogy milyen terepre vágyik. 

A túrát Velencéről érdemes elkezdeni, és ha az út végére a kerékpároddal valami történne, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia központ nemcsak szállást nyújt, hanem a legprofibb szakszervízzel rendelkezik. Innen pedig pár percre található a Tekergő Étterem, ahol az ország legjobb hamburgerét adják!

Tipp: Velencéről Pákozd irányába kezd meg a túrát, és az első megálló – kisebb kitérővel – Pákozdon a Lics Pincészet és Szőlőbirtok vagy közvetlenül a kerékpárút mellett található Gabo cukrászda legyen. (Ekkor körülbelül 8 kilométert tettél meg.)

#1 Első állomásunk lehet a Vörösmarty Emlékház valamint a Helytörténeti- Kovács- és Ásványkiállítás. Kápolnásnyékről Velencén át – kerékpárral közepesen nehéz terepen –  érhetjük el Nadapot, ahol a térképészet és az építészet legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek legfőbb viszonyító pontja, a Nadapi szintezési ősjegy látható.

A Pákozd-Sukorói Arborétum a Mészeg-hegyen található, tanösvényein tájékoztató táblák segítik a gazdag növénygyűjtemény, az erdő életközösségének megismerését. A Velencei-tó vidéke különösen a kilátóból tárul fel teljes szépségében.

Infó: 1848. szeptember 28-án a Sukorói Református Templomban tartotta Kossuth honvédseregének vezérkara a Pákozd-Sukorói csatát előkészítő haditanácsot. Itt hozta meg Batthyány Lajos miniszterelnök a 48-as szabadságharc fő döntését, hogy másnap szembe szállnak Jellasics hadjaival.

#2 A Pákozdon található Katonai Emlékpark emlékhelye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, a Don-kanyar kápolna a 2. világháborúban hősiesen helytállt és elesett honvédeknek állít emléket. A Magyar Békefenntartó emlékmű kiállítás a ma katonáinak áldozatvállalását mutatja be.

Tipp: A KEMPP kávézójából a legszebb a kilátás az egész Velencei-tóra.

Infó: Folytatva utunkat, a Szúnyog-szigeti halászcsárdában mennyei ebéd vár ránk, ezt követően a kikötőben – kerékpárral együtt – akár hajóra is szállhatunk, hogy átszelve a tavat visszatérjünk Velencére.

Vállalkozó kedvűek remek túrát tehetnek a Pákozdi Ingókövekhez, amelyek Európában egyedülálló geológiai képződmények, illetve az Angelika forráshoz.

Tipp: Az ingókövek mögötti erdőben sok szarvas található, a ledobott agancsokat csak megcsodálni szabad, hazavinni nem. Az extrém kerékpáros kedvelői kiváló triál helyszínt talál az Ingóköveknél.

#3 Tovább haladva Dinnyésnél áll az a kilátó, ami az egykori tóbíró, Sarvajcz Lajosnak állít emléket. Az elpusztult kőkereszt helyén épült kilátóból csodás panoráma tárul elénk. Érdemes ellátogatni a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központba, vagy megcsodálni a – Magyarországon egyedülálló – Várpark középkori váraink valósághű makettjeit.

A sík terep kedvelőinek kedvez a szakasz utolsó állomásai, a tó déli partja, ahol szinte végig a tó mentén halad a kerékpárút, így gyönyörködhetünk a környező dombok látványában.

Tipp: Naplementekor csendesen fordítsuk tekintetünket Pázmánd irányába, a látvány elmondhatatlan.

#4 Kis kitérővel biztonságban juthatunk el Agárdpusztára, a Velencei-tavi Galériáig, Gárdonyi Géza szülőházáig és a mellette épült Rönkvárig. A Rönkvár az egri vár kicsinyített, rönkökből épült mása, ahol a gárdonyi várkapitány kalauzolja végig a látogatókat a váron és a kazamatarendszeren és a látogatók bepillantást nyerhetnek a várvédő vitézek életébe.

Infó: Ha egy időben szeretnél két helyen lenni, akkor a Gárdonyi szülőház felé sétálva megteheted. Itt lehetne ugyanis Agárd és Gárdony képzeletbeli választó vonala.

Tipp: Kihagyhatatlan, hogy a Dolce i salato-ban, Gárdonyban kóstoljuk meg a keksztortát, hiszen itt még itt maradt annyi letekerésre váró kilométer, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül együnk egy mennyei olasz süteményt.
#5 A fárasztó napot követően jól esik a pihenés. A Velencei-tó partján a színvonalas magánszállásoktól, az apartmanokon keresztül a négycsillagos hotelekig mindenki megtalálhatja a pénztárcájának, ízlésének megfelelőt.

Tipp: Amennyiben sikerült végig ellenállnunk a cukrászdák csábításainak, akkor visszatérve Velencére, az Édes Velence Cukrászdában tényleg kötelező egy kézműves fagylalt elfogyasztása.

Infó: A napsütés hatására, valamint az átlagos 1.5 m-es mélysége miatt, Európa egyik legmelegebb tava. A víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-t is. A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Javasolt útvonal: Velence – Kápolnásnyék – Nadap – Sukoró – Pákozd – Dinnyés – Agárd – Gárdony – Velence.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!