Utazz másképp!

Cuki dámszarvas született a Zöldközpontban [fotókkal]

Aki a Velencei-tó nyüzsgése után csendet, nyugalmat, ugyanakkor maradandó élményt szeretne, annak ajánljuk a tótól mindössze néhány kilométer távolságra, a Nadap és Pázmánd közötti erdőben található Természet- és Vadvédelmi, Ökoturisztikai Központot (röviden Zöldközpontot) élményprogramjait.

A központot létrehozó család „a kevesebb néha több” minőségi szolgáltatás híve: nem a tömegturizmust kívánják kiszolgálni. A terület zavarásának elkerülése érdekében kevés látogatót fogadnak egyszerre, nekik pedig családias hangulatú, személyre szabott élményt adnak a túráikon.

Céljuk, hogy a különböző tematikájú szakvezetések után a látogatók más szemmel lássák az erdőt, a természet ökológiai összefüggéseit, személyes élményeken keresztül megismerjék a hazai vadvilág képviselőit, s ezáltal ők is jobban vigyázzanak megmaradt természeti értékeinkre. S hogy ez a „varázslat” működik, mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre nő azoknak a családoknak a száma, akik kifejezetten az ő kedvükért ülnek autóba és utaznak egy, de akár több órát is.

A nyár folyamán kicsiny dámfarmjukon született borjak a gyerekek kedvencei, a kalandokra vágyók között pedig az éjszakai túrák viszik a prímet. Hölgyek körében a kifejezetten a családanyák részére összeállított természetterápiás pihenőnap a kedvenc. Ezek után már csak a bátor férfiak jelentkezését hiányolják a néhánynapos Vadonterápiás vándortáborba.

A Központ további előnye, hogy bármilyen időjárás esetén, egész évben látogatható 0-116 éves korig, családok, baráti társaságok, oktatási intézmények csoportjai számára. Az ökoturisztikából származó bevételt természet- és állatvédelemre, élőhelyfejlesztésre fordítják.

Tevékenységüknek köszönhető, hogy ez az erdőterület megmenekült a tarvágástól. Fejér megyében az Alcsúti Arborétum mellett a 2. oktatási-kutatási erdőterület lett, illetve hogy megkapta az örökerdő minősítést. Ez azt jelenti, hogy az országban ez a 2. olyan magánerdő, ami őserdő lesz az élete során. Hiszen itt a galagonyák is fává válnak. Ezek után a teljes erdőterület természetvédelmi területté minősítésének elérése a céljuk.

Szeretettel várják mindazokat, akik ezt a csodát szeretnék megismerni és átélni. Ajánlataikat megtaláljátok a www.zoldkozpont.hu weboldalon, illetve a Zoldkozpont FB-oldalán. Hívjátok őket a 06/20-960-4832-es telefonszámon!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!